Flugfiske – en sport som ökar i populäritet

Flugfiske är en gren inom sportfiske som ökar markant i popularitet år för år. Många fiskeveteraner och nybörjare dras till att testa denna avancerade form av fiske. Den långa linan och den speciella tekniken kan se svår ut att bemästra och flugfiske kräver din fulla koncentration. Många finner charmen i denna form av fiske just genom att du verkligen fokuserar på vad du gör. Du blir ett med spöet, du andas med kasten och du fokuserar blicken stadigt på den lilla flugan, fylld av förväntningar. Ett par kast senare och plötsligt har timmar förflutit i den vackra svenska sommarmiljön.

Hur börjar man flugfiska?

shutterstock_157536494För att börja fiska med fluga krävs en speciell utrustning för ändamålet men också en teknik och ett praktiskt kunnande. Utrustningen är den enkla biten. Du kan köpa färdiga flugfiskeset som innehåller alla delar du behöver. Vanligtvis talar man om spö, rulle, lina, backinglina, tippet, tafs och flugor. För att fiska i Sverige i olika miljöer kan du också komma att behöva flytringar, håvar, vadarbyxor, och alla möjliga tillbehör. All denna utrustning spelar dock ingen roll om du inte lär dig tekniken ordentligt. Allra vanligast är att man går en kurs, för kastet i sig har så många olika dimensioner och är svårt att lära sig på egen hand.

Var ska du fiska?

Fiske känns som en typisk svensk sommarsport och visst bjuder Sverige på många möjligheter. Insjöar, långa kuststräckor och vilda forsar innehåller alla fiskar av god hälsa och stora bestånd. Skulle du befinna dig på västkusten kan du flugfiska havsöring direkt från land vid Killingsholmen eller vid Hovåshamnen. Säveån har både öring och lax, medan du fiskar gädda i Härlanda Tjärn. Regnbåge hittar du i Skåne, vid många fina inlandssjöar som Bondemölla, Harasjömåla eller Bjeveröd. Är du i Stockholm kan du dra upp havsöring och lax rakt utanför Grand Hotell, samtidigt som Stockholms skärgård brukar kallas för världens bästa gäddvatten. Som flugfiskare kan du välja mellan stillsam natur till innerstadsfiske!