5 tips på hur du kan bli en bättre fiskare

Fiske är en utbredd fritidssport i Sverige och många fiskar för skojs skull. För den sportfiskare som märker att fångsten är klen och vill finslipa sin teknik finns det ett femtal grundläggande principer för bättre fiske. Först och främst gäller det att veta vilken fisk det är som ska fiskas och i vilket slags vattendrag den står att finna. Dessutom uppehåller fiskarna sig på olika ställen och djup i vattnet vid olika årstider, och vid olika tid på dagen. De nappar också på olika beten, så det gäller att veta vad fisken du vill fånga tycker om.

Forum för delat fiskeintresse

Föreningar med fokus på sportfiske är ett trevligt forum för den som älskar att fiska. I föreningar över hela landet kan kunskap om fiske utbytas och omsättas i praktiken. Dessutom finns en mängd hemsidor med sportfiske i fokus. Ta en titt på lsfk.nu för läsa in dig om fiske. Här kan du läsa in dig på var i landet du får bra fiske och vilka olika typer av metspön det finns. När det gäller fiskespön behöver du inte köpa det dyraste för att det ska fungera bra. Det är viktigare att du övar upp din teknik med spöet och att det har en stark lina som håller för tyngre fisk.

Gäddan som exempel på fisketänk

Låt oss ta en närmare titt på gäddan för att förstå hur bra fiske fungerar. Gäddan kan fiskas under nästan hela året – det är bara mellan december och mars som det inte är rådligt. Gäddan är känslig för vatten som är för varmt, så under en högsommardag med strålande solsken försvinner den ut på djupt vatten för svalkans skull. På morgnar och kvällar, och även under sen vår och tidig höst, hittar du ofta gäddan på grunt vatten. För att fiska gädda kan du använda dig av t.ex. spinnfiske, wobbler, eller jerkbait. Med den här kunskapen i bakfickan ökar chanserna för att det blir bra napp under nästa fisketur.

shutterstock_407563816